Rallylydighet

Alle hunder kan delta i rallylydighet, – uansett rase og nivå.

Rallylydighet er ble godkjent av NKK i 2014 og er en ny hundesport som ønsker å ha fokus på det positive samspillet og samarbeidet mellom hund og fører. Dette skal være basert på tillit og respekt (respekten må du som fører, gjøre deg fortjent til).

Hva består rallylydighet av?

Rally består av flere sammenhengende øvelser, som ikke avbrytes av dommeren. Ekvipasjen følger skilter gjennom en nummerert løype, med tidsbegrensing – herav navnet «Rally». Banen inneholder 15 – 20 skilt med forskjellige øvelser.

I rallylydighet starter man med 200 poeng og så trekker dommeren poeng etter hvert som man gjør feil i banen. Feil kan for eksempel være stramt bånd, skjeve sitter, uriktig utført øvelse, eller at fører rett og slett går seg bort i banen.

Hvordan begynner man i konkurranse?

Man starter i rekruttklassen hvor hunden føres i bånd og det er lov å belønne underveis på noen av øvelsene. Videre følger klasse 1, som er ganske lik rekruttklassen, men uten bruk av godbiter. Deretter kommer klassene 2, 3 og ELITE. I disse klassene er hunden uten line og halsbånd, og vanskeligheten stiger etter hvert som ekvipasjen avanserer i klassene.

Føreren har lov til å snakke, gi håndtegn og kroppssignaler til hunden – etter gitte regler. Alle løypene har ny design, noe som til stadig gir føreren en mental utfordring.

I rallylydighet mikser man mer enn 40 forskjellige momenter og øvelser med sitt, vendinger og hastigheter. Det er pr. dags dato 72 skilt fra klassene 1 til og med Elite. Man får momenter fra både lydighet, agility og freestyle etter hvert som man kommer oppover i klassene.

Nedenfor kan du se hvordan det ser ut når Veronika og Exi konkurrerer i klasse 3.

Hvor finner jeg mer informasjon?

Mer informasjon om sporten, treningsmuligheter og stevner finner du på nettsidene til Norsk Rallylydighetsklubb: www.rally-lydighet.com